Continue verbeteren: De onderscheidende kracht

Continue verbeteren zit verweven in het DNA van AW Groep. Zo vertelt Jan van Duijn, EMVI-coördinator bij AW Groep, over de veelzijdige manieren waarop deze doelstelling wordt nagestreefd.

In onze organisatie werken we in teams. Elk team werkt vanuit de eigen ontwikkelfase aan de doelen van AW Groep. Dit doen zij aan de hand van jaarlijkse speerpunten; deze zijn vastgesteld in samenspraak tussen de teamleiders en het leiderschapsteam. Juist de inbreng van teamleiders is hierin cruciaal, omdat de teams de drijvende kracht achter verandering zijn. Focus op dienend leiderschap zorgt ervoor dat teamleden op hun best kunnen presteren. Jan benadrukt dat managers zich focussen op het correct uitvoeren van taken, terwijl leiders zich richten op het maken van waardevolle impact. Het ontdekken en benutten van elkaars kwaliteiten binnen teams is van essentieel belang. Open communicatie, wederzijdse ondersteuning en tijd voor elkaar zorgen voor een sterke teamdynamiek.

Verbeterslag ontstaat op de werkvloer
In de projectuitvoering zijn er talloze voorbeelden van verbeteringen. Of het nu gaat om advies over klimaatadaptief en natuurinclusief ontwerpen, innovatieve oplossingen zoals een hulpstuk voor het uittrekken van sleufbekisting en zeefbakken voor specialistisch natuurwerk, of duurzaamheidsinitiatieven zoals 100% elektrisch materieel en duurzame HVO-brandstof in machines, AW Groep toont een constante drang naar beter. Bijzonder opmerkelijk is ook het streven naar circulaire productie; zo wordt bijvoorbeeld betongranulaat verzameld, in fracties gebroken en weer toegepast in nieuwe betonmengsels.

Tot slot, op persoonlijk vlak heeft Jan zijn eigen verbeterprocessen doorgemaakt. Onder andere door in het EMVI-proces (nog meer) te focussen op een onderscheidende strategie, de andere aanpak en de presentatie daarvan. Dit resulteert in effectievere reviews, plannen met draagvlak en commitment. De implementatie van Artificial Intelligence (AI) staat nog in de kinderschoenen, maar toont al belofte. Jan benadrukt het belang van de overgang van plannen naar beloftes, en vervolgens naar concrete acties, zoals de aanstelling van een duurzaamheidscoördinator en het gebruik van een CO2-dashboard. Deze voorbeelden laten zien dat we continu bezig zijn om onszelf te verbeteren en blijven pionieren. En dat helpt in onze missie naar een mooiere, betere wereld.