Van grondwerk naar calculatie bij AW Groep

Maak kennis met Tom Maertens:

Van vakman GWW buiten naar een kantoorbaan bij calculatie als een ware begrotingscomponist.

In dit verhaal lees je over Tom Maertens, die in mei 2025 zijn tienjarig jubileum bij AW Groep viert. Met een achtergrond in de wereld van grondwerk en nu in zijn rol als calculator, neemt Tom je mee op zijn reis binnen AW Groep. Van zijn eerste indrukken tot bijzondere herinneringen en zijn persoonlijke groei: ontdek waarom AW Groep voor Tom voelt als thuiskomen.

Van buiten naar binnen: mijn start bij AW Groep

Mijn naam is Tom Maertens en in mei 2025 werk ik tien jaar bij AW Groep. Daarvoor heb ik 23 jaar bij een andere infra organisatie gewerkt. In het begin van mijn tijd daar kende ik AW Groep nog niet. Eind jaren ’90, toen het nog A. Wijnhout Cultuurtechniek heette, kwam ik voor het eerst met AW in contact tijdens een gezamenlijk project. Ik werkte destijds als allround vakman GWW, ik weet nog goed dat het toen niet uitmaakte waar je werkte, iedereen was er voor elkaar en je maakte het werk samen.

“Als dit de sfeer binnen het bedrijf weerspiegelt, dan zit ik hier goed.”

Toen mijn vorige werkgever een reorganisatie aankondigde, werd ik getipt door een oud-collega die mij adviseerde contact op te nemen met Ad Wijnhout. “Ad van AW Vessies zoekt nog mensen, informeer eens,” zei hij. Begin december hoorde ik van de reorganisatie en in januari zat ik al aan tafel voor mijn eerste gesprek. Vanaf het eerste moment dat ik bij AW Groep binnenstapte, voelde het goed. De ontvangst tijdens mijn sollicitatiegesprek maakte meteen indruk. Iedereen was onwijs aardig en ik voelde direct een klik. Ik dacht: als dit de sfeer binnen het bedrijf weerspiegelt, dan zit ik hier goed. Dit bleek ook zo te zijn; collega’s stonden meteen voor me klaar en al mijn vragen werden direct beantwoord, of het nu van bedrijfsleiders of mensen buiten kwam.

“Ik had nooit gedacht dat ik hierin terecht zou komen.”

Een nieuwe richting: van uitvoerder naar calculator

Ik begon als assistent-uitvoerder en groeide door tot uitvoerder. Toch merkte ik op een gegeven moment dat ik het werk buiten niet meer zo leuk vond als vroeger. Als ik het niet naar mijn zin heb, dan moet er iets veranderen. In overleg met Hans Koppenol en Jarno Butter bekeken we wat er voor andere mogelijkheden binnen AW Groep waren en zo gingen we kijken of calculatie iets voor mij was. Het idee was om mijn ervaring van buiten naar binnen te brengen. Calculator is een rol waarvan ik nooit had gedacht dat ik daarin terecht zou komen, maar het past mij heel goed is gebleken. Inmiddels zit ik alweer vier jaar op deze plek en heb ik het enorm naar mijn zin. Bij mijn vorige werkgever deed ik in mijn laatste jaren al de CAO planning, waardoor ik ervaring had met kantoorwerk.

Wat doet een calculator eigenlijk?

Als calculator bepaal ik samen met een projectleider en eventueel een EMVI-schrijver de kostprijs van een project. Dit begint bij het goed inlezen van de inschrijfdocumenten, het stellen van vragen aan opdrachtgevers en het aanvragen van offertes. Het draait allemaal om het inschatten van kansen en risico’s, waarbij we uiteindelijk hopen een mooi project met een goed resultaat te realiseren. Onze afdeling zorgt uiteindelijk voor de eerste stap richting ons brood op de plank: zonder aangenomen werk kan het hele proces niet starten.

"Ik weet welke keuzes impact hebben op mijn collega’s buiten.”

Ervaring uit de praktijk als kracht

Mijn ervaring buiten als uitvoerder helpt me enorm in deze functie. Ik weet welke keuzes impact hebben op mijn collega’s buiten. In het begin was dit een valkuil omdat ik alles perfect wilde doen, maar nu zie ik het als een voordeel. Het vak van calculator verandert niet veel; het gaat nog steeds om het uitrekenen van kosten. Zo hebben we onlangs de rol van calculator opnieuw vormgegeven door de ‘begrotingscomponist’ te introduceren: waar een componist alle muzieknoten bij elkaar voegt om een mooi muziekstuk samen te stellen, doet de calculator dit ook door alle facetten van het werk samen tot een geheel te maken in een begroting.

Technologische toekomst

Ook speelt technologie, zoals A.I., een steeds grotere rol. Waarin we met elkaar gaan ontdekken hoe dit kan bijdragen in ons werk. Zo gaan we mee met de tijd en maken wij ons mooie vak ook aantrekkelijk voor de jongeren.

Mijn werkdag

Mijn werkdag begin ik vaak rond zes uur ’s ochtends om de files voor te zijn. Ik open het kantoor, pak een kop koffie en start mijn computer. Geen dag is hetzelfde. De ene dag ben ik bezig met calculaties, de andere dag vraag ik offertes op, voer ik overleg of lees ik bestekken. Deze veelzijdigheid maakt het werk zo leuk.

“Bij AW Groep ben ik gewoon een mens.”

Bij AW Groep voel ik me gezien. Waar ik bij een vorige werkgever meer een nummer was, ben ik bij AW Groep gewoon een mens. Iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar. Iedereen heeft wel eens een rotdag, maar hoe mooi is het als je dan de ander kan helpen en er voor hem of haar kunt zijn. Het hechte familiegevoel en de platte organisatie maken het verschil voor mij.

“Fouten maken mag, zolang het maar geen gewoonte wordt.”

Leren door te doen: ruimte om te groeien

Wat ik bij AW Groep zo waardeer, is dat fouten maken hier mag, zolang het geen gewoonte wordt. Alles wat je voor het eerst doet, is lastig, en daar krijg je de ruimte voor. Een van mijn eerste projecten, de Koninginnebuurt in Ouderkerk, is daar een goed voorbeeld van. Ik maakte beginnersfouten, maar kreeg altijd de kans om ervan te leren. Er was begrip en vertrouwen in mijn groeiproces. Die aanpak zorgde ervoor dat ik sterker werd en steeds meer plezier in mijn werk kreeg. Ik heb de afgelopen vier jaar dan ook een mooie ontwikkeling door kunnen maken in mijn werk.

Betrokkenheid buiten het werk

Naast mijn werk ben ik al ruim 42 jaar actief bij de scouting, vroeger als jeugdlid en tegenwoordig als materiaalcoördinator, bestuurslid en eindcoördinator regionale activiteiten. Ik zet mij graag in om de contributie laag te houden, zo zijn er acties waar collega’s pepermunt of stroopwafels kunnen kopen. Ik hoop de scouting daarmee laagdrempelig en toegankelijk te houden.

Naast mijn werk en vrijwilligersactiviteiten geniet ik ook van de momenten met collega’s buiten het werk. Een hoogtepunt was een teamuitje naar Texel. Samen met collega’s en de gezinnen hebben we daar een prachtige dag beleefd. Ik was toen pas twee maanden in dienst maar ik voelde mij onwijs welkom. Zulke momenten maken voor mij duidelijk hoe bijzonder de sfeer bij AW Groep is. Het zijn niet alleen je collega’s, maar vaak ook vrienden.

“Dat typeert de sfeer hier.”

Het draait om het totaalplaatje

Sinds ik van buiten naar binnen ben gegaan heb ik altijd wat lekkers op mijn bureau, zoals kruidnoten of paaseitjes, afhankelijk van het seizoen. Iedereen komt wel eens voor een praatje en een handje, maar legt ook wel eens een zak terug. Toen ik 50 werd, verrasten mijn collega’s mij met 50 kilo kruidnoten: vijf kisten vol! Om 5:45 uur zat iedereen al klaar op kantoor, iets wat ze nooit meer zullen doen denk ik. Maar dat initiatief vond ik geweldig en het typeert de sfeer hier. Iedereen heeft iets voor elkaar over!

AW Groep biedt iedereen kansen om te groeien en te ontdekken wat bij je past. Mijn favoriete moment? Dat kan ik niet aanwijzen. Voor mij draait het om het totaalplaatje: de saamhorigheid, het familiegevoel en het plezier in het werk maken het voor mij bijzonder. Het zou toch jammer zijn als ik maar één favoriet moment had gehad.