Van ijs verkopen tot projectbegeleiding bij AW Groep

Van ijsverkopen naar projectbegeleiding bij AW Groep
Van ijsverkopen naar projectbegeleiding bij AW Groep

Maak kennis met Sven Tuit:

Van ijs verkopen tot projectbegeleiding bij AW Groep.

Ondertussen is Sven alweer jaren een zeer gewaardeerde collega bij AW Groep. In 2011 is hij begonnen als stagiair Civiele Techniek en Sven vertelt nu zijn ervaringen bij AW Groep.

"Hier is het net zo cool, maar dan zonder brain freeze!"

Ik heb een leuke stage gehad en wilde meer werkervaring opdoen. Daarom ben ik na mijn stage ook nog even blijven hangen. In die periode ontdekte ik mijn passie voor ondernemen en besloot ik over te stappen naar het maken en verkopen van ijs, om uiteindelijk een ijssalon te beginnen. Toen ik deze keuze definitief maakte, werd me nog gevraagd of ik zeker wist dat ik weg wilde gaan. Toch ging ik de uitdaging van een eigen onderneming aan, met de geruststelling dat ik bij twijfel altijd mocht bellen. Mijn uitstapje in de ijsbranche paste mij toch niet helemaal. Ik had nog altijd contact met AW Groep en na twee telefoontjes was ik na vijf jaar weer terug in het toch wel vertrouwde nest.

"Ik merk dat ik daadwerkelijk de kans en
de mogelijkheid krijg om mij te blijven ontwikkelen."

Kansen en ontwikkeling

Nadat ik weer terug was bij AW Groep, heb ik verschillende rollen vervuld. Ik begon met calculeren bij het Kenniscentrum. Nadat ik daar in 9 maanden veel kennis en ervaring op heb kunnen doen, ben ik bij AW Onderhoud aan de slag gegaan. AW Onderhoud is een kleinere divisie waar ik veel verschillende taken heb uitgevoerd. Ik heb hier heel veel kunnen leren. Na een mooie ontwikkeling door te hebben gemaakt, zowel op technisch als op persoonlijk vlak door de persoonlijke coaching die ik binnen het bedrijf kreeg, ben ik doorontwikkeld tot projectbegeleider bij AW Infrabouw. Binnen AW Groep heb ik écht de kans gekregen om te ontdekken wat ik leuk vind. Ik vind het belangrijk dat ik werk doe waar ik energie van krijg.

Elk kwartaal heb ik een gesprek met mijn teamleider waarin ik kan aangeven waar ik tegenaan loop, welke doelen ik wil nastreven of wat ik graag wil doen in mijn werk. Deze gesprekken ondersteunen mij en geven mij de ruimte om iedere keer weer mooie stappen te maken in mijn (persoonlijke)ontwikkeling.

Een typische werkdag

Een typische werkdag als projectbegeleider is lastig te omschrijven omdat geen dag hetzelfde is. Dit is misschien wel het typerende, de afwisseling. In grote lijnen start ik met een bak koffie en een gesprek met collega’s. Ik werk mijn mail bij en bel de uitvoerders om te horen of ik op korte termijn iets moet organiseren. Dit kunnen meldingen vanuit de omgeving zijn of bijvoorbeeld vergunningen. Ook maak ik werkbegrotingen en onderhandel ik met leveranciers over de prijs en andere uitganspunten van de te leveren diensten of materialen. Daarna stap ik in de auto naar een project, waar ik samen met de uitvoerder over het project loop en bespreek of alles goed verloopt. Hier neem ik ook deel aan de bouwvergaderingen met de opdrachtgever en directie van het project. De rest van de dag werk ik verder in de keet op het project. Het leukste aan mijn werk is juist dat het heel divers is en dat ik een schakel in de keten ben en volledig betrokken bij het project en het projectteam.

"Een project waar je de problemen voor bent
of weet op te lossen geven een goed gevoel."

Werken vanuit mijn talenten

In mijn functie is het belangrijk om oplossingsgericht te zijn. Dit is iets wat mij goed ligt en wat ik graag doe. Bij klachten of problemen moet je snel handelen en schakelen met de betrokken partijen. Dit kunnen klachten of problemen vanuit de opdrachtgever zijn, maar ook calamiteiten die op het project voorvallen. Zo kan er onverwachts een oude olietank in de grond gevonden worden of riolering die afwijkt van de tekening/revisie. Hierdoor is de kans op stilstand buiten groot, dus is het zaak om snel te schakelen met de opdrachtgever, uitvoerder, projectleider en eventuele leveranciers. Een project waarbij je problemen voor bent of snel en op creatieve wijze oplost geven mij een extra goed gevoel. Ik ben dan trots op het resultaat wat wij met het team hebben bereikt.

Een mooi voorbeeld waarin dit terug te zien is een project waar veel wijzigingen waren ten opzichte van het bestek. Dit vroeg om een oplossingsgerichte aanpak, die we goed hebben weten te verantwoorden naar de opdrachtgever en de wijk. We moesten snel schakelen met betrokken partijen en dachten mee over de juiste oplossingen, zodat de ploegen buiten gewoon door konden werken en de uitvoerder zo snel mogelijk alles kon oplossen zonder veel vertraging op de planning op te lopen.

De deur staat altijd open

Ik heb ervaren dat het niet uitmaakt welke functie je uitvoert of op welke afdeling je werkzaam bent, de deur staat altijd open bij collega’s. Doordat de meeste divisies op één locatie zitten, is het schakelen met elkaar snel en efficiënt. Binnen AW Groep zijn bijna alle divisies in de civiele techniek aanwezig, waardoor we een centraal knooppunt van kennis en expertise vormen. Dit vind ik heel fijn, want hierdoor heb ik door ervaren collega’s meer kennis gekregen over de organisatie en het werkveld waar wij ons in bevinden.

Grote vorm van vrijheid

Ik ben vrij om mijn dag zelf in te vullen. Binnen de werktijden mag ik zelf bepalen wanneer ik welke werkzaamheden uitvoer, met uitzondering van onder andere de ingeplande vergaderingen natuurlijk. Als ik ergens op een bepaald moment geen inspiratie voor heb, dan kies ik ervoor om dit op een ander moment uit te voeren. Als het maar op tijd gereed is. Voor mij werkt het als ik veel afwisseling heb in mijn werk, dat komt in deze functie goed naar voren.

"Een leuk grapje kan altijd!"

Een echt familiebedrijf

Ik ervaar AW Groep gewoon als een gezellig bedrijf. Er wordt hard gewerkt, maar de sfeer is informeel en er is altijd ruimte voor een grapje of een goed gesprek. Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan binnen de organisatie die buiten het werk worden voortgezet. Zo ga ik bijvoorbeeld regelmatig wielrennen of een potje padellen met collega’s. Ook de vrijdagmiddagborrels zijn altijd gezellig; ik leer mijn collega’s dan toch weer op een andere manier kennen. Tijdens sommige uitjes, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse zomer BBQ, leer ik ook de partners en/of gezinnen kennen van mijn collega’s. Ik vind het leuk om dan ook daadwerkelijk een gezicht te zien bij de namen die je regelmatig voorbij hoort komen.

In al die jaren dat ik bij AW Groep werk, heb ik gemerkt dat iedereen heel open is en loyaal aan de organisatie. Tijdens mijn afwezigheid zijn er weinig mensen weggegaan en veel nieuwe collega’s bijgekomen. Wat mij het meeste opviel was dat 80% van de mensen zijn doorgegroeid binnen de organisatie. Het bedrijf is enorm geprofessionaliseerd en mensen voelen zich hier, net als ik, thuis.

Van ijsverkopen naar projectbegeleiding bij AW Groep
Van ijsverkopen naar projectbegeleiding bij AW Groep